شهر زیرزمینی کاریز در کیش
جزیره ی کیش از پرجاذبه ترین های ایران است که باید طی چند سفر با آنها آشنا شد.حتی اگرتاکنون به کیش سفر نکرده باشید هم کاریزکیش باید به گوشتان خورده باشد. شهر زیرزمینی کاریز در کیش که شهرت آن جهانی است و تلفیقی از هنر ایرانی و طبیعت زیبای این جزیره است و همین خود دلیلی است تا گردشگران زیادی چه از ایران و چه از کشورهای خارجی برای بازدید از شگفتی های آن به این جزیره در جنوب ایران سفر نمایند.
این شهر با عمق ۱۶ متر و قدمت کهن که به ۲۵۰۰ سال پیش بر می گردد نمایانگر مهارت و تبحر ایرانیان است. با ویلاچی بزرگترین و معتبرترین سایت اجاره ویلا در گیلان و مازندران همراه باشید تا بیشتر درباره این شهر زیرزمینی بدانید.
همانطورکه گفته شد شهر زیر زمینی کاریز یکی از جاذبه های گردشگری در این جزیره می باشد با قدمتی نزدیک به ۲۵۰۰ سال که نشانه بازر هنرو تبهر ایرانی در زمان خود می باشد. از جمله ویژگی های بارز و بی نتظیر این شهر زیرزمینی که آن را در زمره مهمترین جلذبه های ایران و جهان قرار می دهد می توان به مرجانی بودن ، جریان آب شیرین ، هوای خنک در زیرزمین ، سقف مرجانی مملو از فسیل های بسیار قدیمی اشاره نمود.
چیز هایی که در شهر کاریز کیش می بینید:
- سنگواره هایی با قدمت ۲۷۰ تا ۵۷۰ میلیون سال
- سقف پوشیده از صدف و مرجان های دریایی
- لاک پشت با قدمت بیش از صدها میلیون سال
- بازدید از موزه خلیج فارس
- پایاب کهن کاریز
- لایه های مختلف زمین
- چاه های کاریز
- تصفیه خانه آب طبیعی
سقف مرجانی کاریز کیش
سقف مرجانی کاریز کیش یکی از دلایل مهم شدن و تمایز ویژه آن با دیگر شهرهای زیر زمینی در ایران می باشد که قط آن به ۷ متر می رسد و زمانی بستر دریا بوده است. سقف این کاریز پر از صدف و آبزیانی است که به صورت فسیل درآمده اند و به راحتی قابل مشاهده می باشند.با توجه به آزمایش های انجام شده در دانشگاه مونیخ آلمان بر روی تعدادی از این فسیل ها، قدمت این سقف را بین ۵۳ تا ۵۷۰ میلیون سال نشان می دهند و حاکی از عمر بالای این سقف هستند.
چاه های کاریز
این کاریز دارای دو رشته که که از دو سوی جزیره، منطقه صفین و باغو سرچشمه می گیرند می باشد. این رشته ها مسیری مشخص را میپیمایند و به محل فعلی مجموعه فرهنگی سیاحتی شهر زیرزمینی کیش می رسند و تبدیل به سه رشته میشوند. این آب بعد از اینجا به یکرشته تبدیل شده و به شهر قدیمی جزیره منتهی می گردد که این شهر در انتهای مسیر مشاهده میگردد. در مسیر آب ۲۷۴ حلقه چاه وجود دارد که ۷۴ حلقه آن واقع در مجموعه کاریز کیش است.وجود این چاها حاکی از آن است که در اینجا آب همبه صورت ساکن وجود داشته و همبهسمت مظهر کاریز جریان داشته است. اگر به هنگام بازدید به سقف کاریز نگاه کنید، یکی از حلقه های چاه را که اخیرا در لایه مرجانی به ضخامت هفت متر ایجاد شده را می بینید که دارای فرمی مخروطی است.
آب موجود در کاریز کیش حاصل از بارندگی های فصلی رخ داده در منطقه است. مرجان های موجود در مسیر آب های کاریز سبب تصفیه شدن آب می شوند و در لایه گل مارن ذخیره می شود تا در قنات جریان پیدا کنند. ساکنان این منطقه از این آب گوارا مصرف کی می کرده اند و یا آن را با محصولات دیگر معاوضه می کردند، چرا که در حدود قرون پنجم و ششم هجری، جزیره کیش مرکز تجارت خلیج فارس و دریای عمان به شمار می رفت و آب آشامیدنی آن نزد کشورهای حاشیه خلیج فارس از ارزش بسیار بالایی برخوردار بوده است.
از ویژگی های مهم شهر زیرزمینی کاریز هوای خنک آن است که دائما و در تمام طول سال در آن جریان دارد، پس تفاوتی ندارد که در چه فصلی برای بازدید از آن بروید زیرا اینجا همیشه خنک است.
مرمت کاریز در کیش
تا مدت ها این قنات، جاذبه ای برای مسافران و گردشگران نداشت و از آن استفاده ای نمی شد، اما به مرور زمان، توجه مردم به سمت آب شیرین و هوای معتدل و خنک و مخصوصا بافت فسیلی سنگ های مرجانی، جلب شد و سرمایه گذاران بسیاری را برای، سرمایه گذاری بر روی این اثر تاریخی ترغیب نمود.
مرمت این قنات از آنجا شروع شد که یک ایرانی مقیم آلمان به نام مهندس حاجی حسینی ، پس از ۳۲ سال دوری از وطن، به ایران بازگشت و این قنات را ببرسی کرد .مهندس حاجی حسینی با بودجه سرمایه گذار خصوصی، توانست پروژه ی احیای این کاریز را کلید زده و این بنا را مجددا با استفاده از اصول معماری ایرانی، مرمت کند.
در هنگام بازسازی روی منابع آب شیرین وکانال های آن محافظی گذاشته شده بود تا در کیفیت آب تاثیر منفی نداشته باشد. در اصطلاح به این محافظط کول گفته می شودکه در واقع استوانه های سیمانی هستند که از استحکامات چاه ها و تونل ها و قنات های حفر شده، محافظت می کند.
بعد از مرمت این کاریز بازارچه، موزه و رستوران با معماری سنتی برای مسافران ایجاد شد و گردشگران بسیاری را به برای بازدید از این مجموعه کنجکاو و ترغیب نمود.